ReShare maakt lokaal het verschil op de Dag tegen Armoede

Het moment waarop Michel Rosenquist (Links) de cheque overhandigt aan Marjolein Moorman (rechts)

Afgelopen donderdag, op de Internationale Dag voor de Dag tegen Armoede, heeft ReShare een cheque overhandigd aan de Gemeente Amsterdam. De gift zal bijdragen aan het ondersteunen van de meest kwetsbaren in de gemeente.

Het feestelijke moment werd geopend door Michel Rosenquist, Directeur marketing en retail van Leger des Heils ReShare. Hij bedankte in het bijzonder wethouder Marjolein Moorman en de Voedselbank Amsterdam voor hun aanwezigheid en waardevolle werk in de stad. Ook aanwezig was Koen Laros van Stadspas, die samen met ReShare ervoor heeft gezorgd dat Amsterdammers met een Stadspas 25% korting krijgen op de gehele collectie van ReShare Amsterdam.

Moorman sprak haar dank uit voor het werk van Leger des Heils ReShare en het Leger des Heils in het algemeen: "ReShare laat zien hoe belangrijk solidariteit en barmhartigheid zijn in onze samenleving, dit zijn kernwaarde die symbool staan voor Amsterdam". De store laat volgens haar heel duidelijk de verbinding zien tussen de mensen die iets extra's kunnen gebruiken en zij die iets kunnen missen. Ze voegde daaraan toe dat de cijfers die rondgaan over afnemende armoede een vertekend beeld schetsen. Mensen worden 'weg-gedefiniëerd'.

In 2023 waren ruim 108.000 inwoners van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) arm. Dat komt neer op 4,2% van de bevolking. Voor Nederland als geheel gaat het gemiddeld om 3,1%. Daarmee kent de MRA meer armoede dan gemiddeld in Nederland. In heel Nederland leefden vorig jaar ongeveer 540.000 mensen in armoede. Eén op de vijf van deze mensen woonde in de MRA. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Amsterdam is een solidaire stad waar we al veel doen tegen armoede, maar we kunnen het niet alleen." Moorman grapte: "Maar eigenlijk heb ik een hele makkelijke baan" waarna de cheque feestelijk werd overhandigt aan Marie-Lou Florisson van Voedselbank Amsterdam. "Voedselbank Amsterdam is ontzettend dankbaar voor de gulle donatie van Reshare waarmee we onze cliënten niet alleen kunnen voorzien van voedselhulp maar hen ook de mogelijkheid bieden om in kleding te voorzien. Deze steun betekent veel voor de mensen die het nodig hebben" aldus Florisson.

Het evenement was niet alleen een moment om de cheque te overhandigen, maar ook om de voortdurende inspanningen van ReShare voor armoedebestrijding en duurzaamheid te benadrukken. De winkel, die afgelopen zomer werd geopend, heeft ondanks tegenslagen zoals waterschade, inmiddels haar plek in de buurt veroverd.  "Als onderdeel van het Leger des Heils zetten we ons in voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Dit doen we via de zorg, de buurthuiskamers en via de ReShare stores." aldus Rosenquist.

I Care, I Share

De plechtigheid sluit naadloos aan bij de week tegen uitbuiting met als thema voor 17 Oktober: " Jij Maakt het verschil. ReShare’s campagne "I Care, I Share," is een oproep aan iedereen om zorg te dragen voor elkaar. Via het Leger des Heils kan dat door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen maar ook door kleding te doneren of the shoppen bij de ReShare Store. Met deze campagne hoopt ReShare nog meer mensen te betrekken bij de missie om samen zorg te dragen voor elkaar en de planeet.

Over ReShare

ReShare is een van de grootste textielinzamelaars van Nederland en zamelt jaarlijks 17-18 miljoen kilo textiel in. De organisatie, onderdeel van het Leger des Heils, heeft 15 ReShare Stores verspreid over het land, waar vintage en tweedehands kleding wordt verkocht voor een sociale prijs.

Naast het doneren van kleding en het doen van aankopen, roept ReShare ook op om vrijwilligerswerk te doen. "Vrijwilligers spelen een cruciale rol in onze winkels en buurthuiskamers," zegt Rosenquist. "Met hun hulp kunnen we onze missie voortzetten om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving te ondersteunen."

Ben je een zelf een Amsterdammer en heb je een stadspas?

Dan krijg je standaard 25% korting op iedere aankoop bij de ReShare Store in Amsterdam.

Alle artikelen