Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber opent textielinnovatie 'Fiber Sort Machine'
Met de Fiber Sort Machine ligt nu ook de weg open voor hoogwaardige recycling van textiel
Hoogwaardig recyclen van textiel
Op woensdag 14 maart is de nieuwste innovatie in de textielsorteerbranche, de Fiber Sort Machine, tijdens een feestelijke kick-off geïntroduceerd door Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. De Fiber Sort Machine kan op basis van infrarood de materialen in textiel detecteren. Dit is van belang voor het verwerken van ingezameld textiel wat niet meer herdraagbaar is. Versleten textiel wordt nu vaak laagwaardig gerecycled tot bijvoorbeeld poetsdoeken of matrasvulling. Met de Fiber Sort Machine ligt nu ook de weg open voor hoogwaardige recycling.
Slimme machine
De machine is volgens Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber een noodzakelijke techniek: “Het sorteren van materialen kan onmogelijk door mensen gedaan worden, omdat een kledinglabel vaak foutieve informatie geeft over de stof. Een kledingstuk van 100% wol kan na onderzoek soms een mix van wol en bijvoorbeeld polyester blijken. De Fiber Sort Machine laat zich niet voor de gek houden door deze misleidende informatie.”
Met de gesorteerde grondstoffen gaan retailers (en hun producenten) aan de slag om nieuwe stoffen te maken. Hiervan kan weer nieuwe textiel worden gemaakt, zodat er een forse besparing is op het gebruik van nieuwe grondstoffen. Textielproductie kent namelijk een hoge milieu-impact. Voor het maken van kleding zijn veel grondstoffen nodig, zoals wol, katoen of aardolie. Maar ook land, water, energie en bestrijdingsmiddelen. Hergebruik door herdragen of (hoogwaardig) recyclen is daarom belangrijk. De Fiber Sort Machine is een belangrijke doorbraak in de ambitie om de textielketen in Nederland te sluiten.
De geboortedatum van het project voor de Fiber Sort Machine ligt in 2009. Al veel langer dachten partijen samen na over o.a. het sluiten van de keten. Omdat hier nauwelijks voortgang werd geboekt, mogelijk door gebrek aan gevoel van urgentie en bereidheid te investeren, hebben de organisaties Wieland Textiles, Valvan Baling Systems, Worn Again, Procotex, Circle Economy en Leger des Heils ReShare de handen ineen geslagen voor de (door-)ontwikkeling van de Fiber Sort Machine. Dit doet men samen in het project Smart Fiber Sort. Door de toekenning van een INTERREG-subsidie door de Europese Unie, samen met investeringsbudget vanuit de organisaties zelf, kon het project starten in 2016.
Sinds het voorjaar in 2017 gaat er proefsgewijs textiel door de Fiber Sort Machine en in 2018 is deze helemaal operationeel. De machine staat bij Wieland Textiles in Wormerveer