Textielinzameling, -hergebruik en recycling
Ieder jaar gooit een Nederlander gemiddeld zo'n 9 a 10 kg kleding in de vuilnisbak. Zonde! Want die tweedehands kleding kunnen wij nog prima gebruiken. Daarom zamelt het Leger des Heils al meer dan honderd jaar gebruikte kleding en textiel in. ReShare is de naam van de afdeling die zich hiermee bezighoudt.
ReShare betekent letterlijk: opnieuw delen. Dat is wat we willen.
Een van de grootste textielinzamelaars van Nederland
Veel mensen en organsiaties doneren hun tweedehands kleding en textiel aan ons. Daardoor is Leger des Heils ReShare een van de grootste textielinzamelaar van Nederland. Naast textielcontainers zamelen we ook tweedehands kleding in via onze ReShare Stores en bijvoorbeeld via andere retailers. Bij het inzamelen van kleding maken we gebruik van nieuwe, logistieke systemen waardoor onze (al dan niet hybride) vrachtwagens zo efficiënt en CO2-vriendelijk mogelijk alle kleding op de juiste plaats brengen.
Textiel en kleding hergebruiken voor mens en milieu
Het Leger des Heils wil het voorbeeld van Jezus volgen en daarom omzien naar mensen die het minder hebben. Wij bieden niet alleen noodhulp door textielinzameling, maar bieden bijna aan mensen die aan de zijlijn van onze maatschappij staan. We bieden hun een zinvolle dagsbesteding.
Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Door textiel als grondstof in te zamelen, te sorteren en te hergebruiken, hoeft er minder geproduceerd te worden en voorkomen we verbranding. Net als vele liters water (1 kg katoen staat ca 8000 liter water en ongeveer 3,4 kg CO2-uitstoot). Door zoveel mogelijk textiel te hergebruiken binnen de grenzen van Nederland verminderen we transport naar verre landen, alwaar het aan het einde van de cyclus alsnog vaak op de afvalberg belandt. Zo werken we samen aan een betere wereld.
Bestemming van kleding en textiel
Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding en textiel. Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval eruit gehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming zoals noodhulp, de ReShare Stores, verkoop of recycling.