Wat gebeurt er met de kleding?

Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding en textiel. Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming. Maar wat gebeurt er dan mee?

We krijgen vaak de vraag: wat gebeurt er eigenlijk met de kleding die ik aan jullie doneer? We vertellen dat graag aan je! 

Je kan het onderverdelen in 4 hoofdbestemmingen. We geven de ingezamelde kleding en textiel weg aan mensen in nood, we verkopen het tegen sociale prijzen in onze ReShare Stores, we verkopen het aan sorteerbedrijven en wat we overhouden is bestemd voor textielrecycling in samenwerking met diverse partners. Iedere kilo kleding die we opnieuw gebruiken, bespaart circa 7000 liter water en 3,4 kg CO2. Simpelweg omdat we daarvoor geen nieuwe kleren hoeven te maken.

De opbrengst die wij uit de textielinzameling en -hergebruik halen, stelt ons in staat om ons werk te doen en onze visie waar te maken: bijdragen aan een circulaire textielketen, mensen in nood helpen, mooie en betaalbare kleding aanbieden voor elke portemonnee en werkgelegenheid creëren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Daarnaast maken we onderdeel uit van het Leger des Heils. en steunen we op diverse manieren haar hulpaanbod. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 58.000 mensen in Nederland.

Gratis weggeven/Noodhulp

We geven een gedeelte van de kleding gratis aan mensen die ze niet kunnen betalen. In Nederland, maar ook in het buitenland. Bijvoorbeeld als er ergens een ramp heeft plaatsgevonden. We hebben altijd een noodvoorraad klaar staan. We hebben de afgelopen jaren tienduizenden stuks kleding uitgedeeld aan vluchtelingen uit o.a. Syrië en Eritrea in Nederland. Soms trekken we hierin samen op met andere hulpinstanties, zoals het Rode Kruis en COA.

We kunnen in geval van noodhulp snel schakelen omdat Leger des Heils ReShare in heel Nederland kleding inzamelt en een eigen logistieke operatie heeft. Daarbij zijn we buiten Nederland in nog eens 125 landen vertegenwoordigt door het Leger des Heils. We hebben een wereld dekkend netwerk! Bovendien hebben we geen winstoogmerk, dus kosten die wij -per definitie- maken voor het sorteren en uitdelen van kleding zien wij als goede doelbesteding.

ReShare Stores

Een deel van de kleding gaat naar onze eigen vintage - en tweedehands kledingwinkels: de ReShare Stores. Daar wordt het voor sociale prijzen verkocht aan mensen die weinig te besteden hebben én aan mensen die tweedehands kleding kopen uit milieu- en/of modeoverwegingen. Productie van nieuwe textiel is namelijk erg belastend voor onze aarde, er gaan duizenden liters water in om en de CO2-uitstoot om de kleding hier te krijgen, is ook niet zuinig. Daarom kiezen mensen bewust voor tweedehands. Vanuit de winkels bieden we mensen met een hele smalle beurs de kans om gratis te komen shoppen. We werken hiervoor samen met o.a. de Voedselbank.

Recycling, Innovatie en Duurzaamheid

Wij streven ernaar om alle kleding en textiel die wij gedoneerd krijgen, opnieuw te gebruiken. Het is niet altijd in zijn originele vorm herbruikbaar dus zoeken we naar andere manieren om dit een nieuwe bestemming te geven. Dit doen wij in samenwerking met allerlei partijen zoals gemeenten, recyclingbedrijven en zelfs ontwerpers. Voorbeelden hiervan zijn de Fiber Sort Machine en onze samenwerking met modeontwerper Sjaak Hullekes.

Lokaal

Daarnaast geloven wij in ‘localisation’. Door hergebruik van textiel in onze eigen ReShare Stores en zoveel mogelijk verkoop binnen de EU, voorkomen we transport naar verre landen. Localisation verlaagt CO2-uitstoot, maar vergroot ook de mogelijkheid om kleding binnen de keten te volgen.

Mensen

Leger des Heils ReShare werkt niet mee aan kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden of een cyclus waarbij kleding aan het einde alsnog op de afvalberg belandt. Daarom hebben we samen met andere afdelingen voor kledinginzameling van het Leger des Heils binnen Europa (European Network on Recycling) een Code of Conduct ontwikkelt voor onze partners.

Verder creëren we met textielinzameling en hergebruik werkgelegenheid voor zo'n 300 mensen per jaar, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Sorteerbedrijven

Tot slot wordt een gedeelte van de kleding, die hier in Nederland niet nodig is, verkocht aan sorteerbedrijven. Soms roept dit vragen op. Wij zijn er transparant over, want met de opbrengst van de kleding kunnen wij ons werk blijven doen en onze visie waarmaken. Dat is voor ons een belangrijk doel. Met het CBF-keurmerk voor goede doelen, in bezit van onze organisatie, kan iedereen erop vertrouwen dat de opbrengst goed terecht komt.